PET Precycling – plastic hergebruik met minimale moeite

PET is mooi materiaal, het is sterk, licht en goedkoop. Helaas is het echter maar al te vaak in beeld als het gaat om vervuiling; denk aan de rondzwervende plastic flesjes in de stad en de natuur. PET is dan ook verantwoordelijk voor 60% van al het plastic afval. PET recycling kent vele uitdagingen: het gaat om grote volumes en je moet het kunnen verzamelen, opslaan, vervoeren en al deze stromen ook nog eens op hoge kwaliteit houden. In Nederland is – zeker indien statiegeld wordt ingevoerd- een hoop goed geregeld. Toch blijft het grote volume aan PET een probleem. Alles direct shredden (vermalen) is niet mogelijk omdat het nascheiding lastig maakt. Compacteren en kleiner maken kan vaak alleen met grote machines en veel kracht.

Om niet alleen volume te reduceren – zonder kwaliteit van stromen te verlagen – maar ook de PET flessen een nieuw leven te geven, heeft Craptic de juiste, unieke techniek ontwikkeld om flessen in een bruikbare vorm te krimpen en herbruikbaar te maken: te ‘precyclen’ (want we houden het materiaal nog uit de recyclestroom).
Daarbij maken we gebruik van de kwaliteiten van het materiaal, die er in de eerste plaats ook voor gezorgd hebben dat PET tot zo’n wereldwijd veel gebruikte fles is geworden.

Omdat deze techniek gebaseerd is op goedkope ‘low-tech’ die overal voorhanden is is het mogelijk om simpele tools te maken die zonder veel kennis en moeite te gebruiken zijn. Met deze techniek kan iedereen van deze PET flesjes een soort ‘lego’ maken. Dit multifunctionele constructiemateriaal kan vervolgens gebruikt worden voor zowel serieuze toepassingen (wandscheidingen, meubels, daken, constructies voor evenementen) als vrijetijdstoepassingen (bv thuis bouwen voor en door kinderen). Zo wordt verzamelen en opruimen van plastic verpakkingen niet alleen extra nuttig, maar ook leuk.

Meer weten wat PET – Precycling technieken voor u kunnen betekenen? Neem contact op via contact[at]craptic.com.